Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Ασφυκτικός κυβερνητικός έλεγχος και στην αυτοδιοίκηση



Η πρακτική του υπουργού Εσωτερικών  Τ. Θεοδωρικάκου, να καταργεί νόμους και αποφάσεις των προκατόχων του, δεν αποτελεί κάτι νέο. Είναι σύνηθες φαινόμενο στην πολιτική ζωή της Χώρας.

Άξιος συνεχιστής  αυτής της παράδοσης  αποφάσισε και κατάργησε το πρόγραμμα «Φιλόδημος» του προκατόχου του υπουργού, ένα πρόγραμμα που το είχε αγκαλιάσει  το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης, που είδε να εντάσσονται, στην συντριπτική πλειοψηφία των δήμων, έργα πολλά και αναπτυξιακού χαρακτήρα με αντικειμενικά κριτήρια ένταξης. 

Ο λόγος απλός και ταυτόχρονα αναχρονιστικός, με στόχο την δημιουργία μηχανισμού ελέγχου  και εξάρτησης των δημάρχων, ώστε η  όποια χρηματοδότηση να περνά μέσα από το γραφείο του υπουργού και να δίνεται σε όσους δημάρχους ελέγχει το κόμμα και ο ίδιος προσωπικά.

Όμως  η κατάργηση ενός φιλικού προς την τοπική αυτοδιοίκηση προγράμματος,  με μεγάλο αριθμό ενταγμένων έργων, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και από δημάρχους προερχόμενους από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας,  που βλέπουν τα προγραμματισμένα έργα τους  με σίγουρη τη χρηματοδότησή τους  από το πρόγραμμα «Φιλόδημος»,  να μεταφέρονται σε άλλο υπό κατασκευή πρόγραμμα, που ποιος ξέρει έπειτα από πόσο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή.

Και σαν  να μην έφτανε αυτό, ανέθεσε και την  διεύθυνση της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, στον νομικό του σύμβουλο και τον διευθυντή του γραφείου του, αφού προηγουμένως συγκέντρωσε υπό τον έλεγχο του υπουργείου του τη διαχείριση όλων των αναπτυξιακών και ειδικών προγραμμάτων των ΟΤΑ.

Κυβερνητικός αυταρχισμός και ασφυκτικός κομματικός έλεγχος και στο χώρο της αυτοδιοίκησης που σταδιακά μεταλλάσσεται απλά σε διοίκηση.






Κορονοϊός και Πάρος: Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Εάν υπάρξει σοβαρό περιστατικό πνευμονίας, ύποπτο κορονοϊού, με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί στο νησί; Ο γιατρός που θα επισκεφθε...