Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Εκοιμήθη ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός




Έφυγε για την ουράνια κατοικία, στις  19 Δεκεμβρίου, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός,  μια σημαντική μορφή της Ορθοδοξίας στη χώρα μας που αφιερώθηκε στο Θεό αλλά και στον άνθρωπο και μέσα από τους λόγους του προσέφερε σπουδαίο έργο.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1940 όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές (1958). Από το 1964 έως το 1967 σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου έλαβε τα πτυχία θεολογίας και Φιλολογίας.

 Με την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, διορίστηκε επιστημονικός βοηθός στην έδρα Πατρολογίας και το 1969 μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στην τότε Δυτική Γερμανία (στα πανεπιστήμια Βόννης και Κολωνίας), όπου και διέμεινε μέχρι το 1975. Ενδιάμεσα πραγματοποίησε σπουδές και αρχειακές έρευνες στην Αγγλία. Το 1971 εισήλθε στις τάξεις του κλήρου στη Γερμανία και έγινε διδάκτωρ Θεολογίας (Αθήνα) και Φιλοσοφίας – Ιστορίας (Κολωνία).

Από το 1984 ήταν καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών διδάσκοντας «Ιστορία του Πνευματικού Βίου κατά την μεταβυζαντινή περίοδο», «Ιστορία και Θεολογία της Λατρείας» και «Βυζαντινή Ιστορία».

Διετέλεσε Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής από το 2004 έως το 2007[2], οπότε και αφυπηρέτησε, όντας πλέον Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής.

Την ποιμαντική του δραστηριότητα αναπτύσσει στον πανεπιστημιακό Ναό του Αγίου Αντίπα στο χώρο της Οδοντιατρικής Σχολής. Το 2015 βραβεύτηκε με το Μακεδονικό Βραβείο για το συνολικό του έργο.

Επισκέπτονταν την Πάρο, ως προσκεκλημένος του Ιερού Προσκυνήματος της Εκατονταπυλιανής  και συμμετείχε ως σύνεδρος σε επιστημονικά συνέδρια που είχε οργανώσει η Διοίκηση του Ι. Π. επί ποιμαντορίας του μακαριστού Αμβροσίου Στάμενα.

Κορονοϊός και Πάρος: Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Εάν υπάρξει σοβαρό περιστατικό πνευμονίας, ύποπτο κορονοϊού, με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί στο νησί; Ο γιατρός που θα επισκεφθε...