Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Αναβλήθηκε η δίκη για τις κλεμμένες εικόνες (και από την Πάρο) στο Κακουργιοδικείο Ιωαννίνων. Νέα δικάσιμος στις 16 Ιουνίου του 2020.


Ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου του Κάστρου Παροικιάς, 
από  τον τον οποίο εκλάπησαν τέσσερις μεγάλης αξίας εικόνες.


Το Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του κακουργιοδικείου Ιωαννίνων, την περασμένη Τρίτη το πρωί, (19-11-19), όπου θα ξεκινούσε η δίκη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, με «αντικείμενο» την κλοπή και εμπορία εικόνων από εκκλησίες και μοναστήρια της Ηπείρου, της Μαγνησίας, των Τρικάλων, της Καρδίτσας, της Ξάνθης και της Πάρου.
 
Οι εικόνες από την Πάρο, εκλάπησαν  από τον Άγιο Κωνσταντίνο του Κάστρου Παροικιάς, τα ξημερώματα της Κυριακής 2 Αυγούστου 2009, είναι τέσσερις, είναι μεγάλης αξίας και είναι του 17ου – 18ου αιώνα.

Η δίκη ξεκίνησε, ωστόσο ζητήθηκε αλλαγή του προέδρου της έδρας, καθώς συμμετείχε στο αρχικό βούλευμα για την πολύκροτη υπόθεση. Μετά από ολιγόωρη διακοπή λόγω τηλεφωνήματος για βόμβα στο Δικαστικό Μέγαρο, το δικαστήριο συνεδρίασε και πάλι με νέα έδρα και όρισε ημερομηνία τη 16η Ιουνίου 2020, για την κανονική έναρξη εκδίκασης της υπόθεσης.

Η δίκη αφορά μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, στην οποία μεταξύ των έξι κατηγορουμένων βρίσκεται γνωστός αρχιμανδρίτης που υπηρέτησε επί πολλά χρόνια στην περιοχή της Ηπείρου και πλέον βρίσκεται σε υψηλό πόστο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

 Ο αρχιμανδρίτης, που κάθεται στο εδώλιο κατηγορούμενος ως επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης, φέρεται να έκλεβε και να εμπορεύονταν στο εξωτερικό εικόνες από εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια. Μαζί του στο εδώλιο ένας ιδιοκτήτης γκαλερί, ένας βιβλιοδέτης, ένας ιερέας και δύο ακόμη άτομα.

Η κατηγορία αφορά κλοπή μνημείων αφιερωμένων στη θρησκευτική λατρεία, τελεσθείσα κατά συρροή από κοινού, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, αλλά και διάθεση μνημείων, τα οποία αποτελούν προϊόντα εγκλήματος κατά συρροή ή μη, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Τα «κέρδη» των αρχαιοκαπήλων αγγίζουν το 1.000.000 ευρώ!


Στη δίκη ανάμεσα στους μάρτυρες ήταν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ενώ ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Γκόντας, είναι στους διαδίκους. Στο δικαστήριο βρέθηκε και ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.
 
 Μετά από χρόνια ερευνών και ανακρίσεων η πολύκροτη υπόθεση κλοπής εικόνων από μοναστήρια και ναούς των Ιωαννίνων, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, οδηγήθηκε επιτέλους στο ακροατήριο!

Το Συμβούλιο Εφετών Ιωαννίνων άσκησε ποινική δίωξη κατά υπόπτων στις 15 Μαϊου 2019, με βασικό κατηγορούμενο τον Αρχιμανδρίτη (και άλλους πέντε που χαρακτηρίζονται συνεργοί του), ο οποίος κατηγορείται ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης και μάλιστα του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα!

Η είδηση έπεσε ως «βόμβα» στο χώρο της Εκκλησίας, ειδικά μετά την πρόσφατη επιστολή που είχε στείλει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε Δικαστήριο Ιωαννίνων υπέρ του Αρχιμανδρίτη, για άλλη δικαστική του εκκρεμότητα, στην οποία εξήρε τις … αρετές του και τον κατονόμαζε ως πνευματικό του παιδί.

Το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο Αρχιμανδρίτης, που τα τελευταία χρόνια είναι υπεύθυνος της Ναοδομίας στην Αρχιεπισκοπή, είναι βαρύτατο και το αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η ιστορική και έγκυρη εβδομαδιαία εκκλησιαστική εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος».

Πρόκειται για την ίδια εφημερίδα η οποία πριν από αρκετούς μήνες είχε αναδείξει και το ζήτημα της εγγραφής του Αρχιμανδρίτη στον κατάλογο προς Αρχιερατεία Εκλόγιμων, υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν θα έπρεπε να είχε γίνει ενόσω εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις σε βάρος του.

Ο «Πρωινός Λόγος», (εφημερίδα των Ιωαννίνων) είχε αναδείξει πολλές φορές το ζήτημα των κλεμμένων εικόνων, δημοσιεύοντας και πληροφορίες για την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας, που είχε θέσει στο «μικροσκόπιό» της τον συγκεκριμένο Αρχιμανδρίτη, για να επιβεβαιωθεί πλήρως με την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο προφανώς κατέληξε σε αυτή έχοντας στην κατοχή του αδιάσειστα στοιχεία.

Η αντίστροφη μέτρηση

Η αντίστροφη μέτρηση για το κύκλωμα των αρχαιοκαπήλων άρχισε το 2009 με την κλοπή που είχε γίνει στο Κουκούλι Ζαγορίου. Μετά το συμβάν αυτό, ο τότε Νομάρχης και νυν Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανέλαβε σειρά πρωτοβουλιών για τον εντοπισμό των εικόνων, (αρκετές έχουν ήδη επιστραφεί από το εξωτερικό) και παράλληλα άρχισαν να προκύπτουν και στοιχεία για τους δράστες.

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, έχουν προκύψει στοιχεία για κλοπές που άρχισαν από το 2004, ενώ η δράση των ιερόσυλων είχε επεκταθεί και σε άλλες περιοχές πέραν του Ν. Ιωαννίνων.

Το κατηγορητήριο

Στο δημοσίευμα του «Ορθόδοξου Τύπου» που υπογράφεται από τον κ. Γεώργιο Τραμπούλη θεολόγο, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

 «Ο εν λόγω Αρχιμανδρίτης φέρεται με συγκεκριμένα στοιχεία ως επικεφαλής της οργανώσεως αυτής και μάλιστα ως εκείνος που προσωπικά υποδείκνυε τους στόχους, τους οποίους επισκέπτετο και ο ίδιος. Πάντοτε, μάλιστα, παραλάμβανε όλα τα αφαιρεθέντα από Ι. Ναούς πριν διατεθούν σε τρίτους. Η εγκληματική αυτή οργάνωση είχε ήδη αρχίσει την δράση της κατά τα τέλη του 2004. 

Αποτελείτο καθ΄ όσον είναι γνωστό από άλλους πέντε συνεργούς, διαπράττουσα κατ΄ εξακολούθηση κλοπές λατρευτικών αντικειμένων όχι μόνον από την περιοχή των Ιωαννίνων, αλλά και από διαφόρους νομούς της Ελλάδος (π.χ. Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ξάνθης, Πάρου), ακόμη και από την Αθήνα, τα οποία μετέπειτα διέθετε με ποικίλους τρόπους προς πώληση.

Το Συμβούλιο, μετά από σύσκεψη άσκησε ποινική δίωξη, η οποία εκδόθηκε την 12η Ιουνίου 2019.

 Ειδικά στον Αρχιμανδρίτη επιβλήθηκε υποχρεωτική εμφάνισή του κατά τις αρχές κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας του, η απαγόρευση εξόδου από την χώρα, αλλά και κατάθεση σημαντικού ποσού ως εγγυοδοσίας. Αυτά έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Α΄ βαθμού Ιωαννίνων, με τα εγκλήματα που τον βαρύνουν να επισύρουν ακόμη και πολυετή κάθειρξη.

Η εξέλιξη της υπόθεσης εκθέτει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος καλείται τώρα όχι μόνο να αποστασιοποιηθεί από τον Αρχιμανδρίτη, τον οποίο έχει θέσει υπό την προστασία του- τουλάχιστον μέχρι να γίνει η δίκη- αλλά και να τον αντικαταστήσει από τις νευραλγικές υπηρεσίες στις οποίες έχει τοποθετηθεί».

Πηγή:  «Πρωινός Λόγος» των Ιωαννίνων.





Κορονοϊός και Πάρος: Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Εάν υπάρξει σοβαρό περιστατικό πνευμονίας, ύποπτο κορονοϊού, με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί στο νησί; Ο γιατρός που θα επισκεφθε...