Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Κλεισθένης και δημοτικές εκλογές




Η πιο σημαντική μεταρρύθμιση που μας φέρνει ο «Κλεισθένης», με αμφιλεγόμενες τις εκτιμήσεις για το τι θα προκύψει, είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση του Α΄ και Β΄ βαθμού.

Με το εκλογικό αυτό σύστημα θα εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή το σύνολο των δημοτικών συμβούλων με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατη η δημαρχιακή πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Ουσιαστικά καταργείται το δημαρχοκεντρικό σύστημα με το οποίο  λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση, όπως το γνωρίζουμε μέχρι τώρα.

Απόλυτη δημαρχιακή πλειοψηφία θα υπάρξει μόνο στην περίπτωση που το ψηφοδέλτιο ενός υποψήφιου δημάρχου θα συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% από τον πρώτο γύρο των εκλογών.
Στην περίπτωση του δήμου μας, εάν υπάρξουν στις προσεχείς δημοτικές εκλογές περισσότερα από 2 ψηφοδέλτια, είναι βέβαιο, ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερο γύρο και επομένως ο νέος δήμαρχος της Πάρου δεν θα διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Με δεδομένη αυτήν την βεβαιότητα, το δημοτικό συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές του προσεχούς Μαΐου, θα βρεθεί σε αγεωγράφητα νερά και θα χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, που υποχρεώνει σε προγραμματικές συγκλήσεις, αφού ο δήμαρχος και η οικονομική επιτροπή του δήμου θα χρειαστούν τη στήριξη και μιας άλλης δημοτικής παράταξης για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά η τοπική μας αυτοδιοίκηση.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει δημοτική παράταξη με διάθεση συνεργασίας με το δήμαρχο και την παράταξή του, τότε οι προτάσεις του δημάρχου προς το δημοτικό συμβούλιο θα είναι υπό αίρεση και θα αντιμετωπίζουν συνεχώς το ενδεχόμενο να μην συγκεντρώνουν την απαιτούμενη πλειοψηφία και επομένως η λειτουργία του δήμου θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Ένα άλλο πιθανό ενδεχόμενο είναι το δημοτικό συμβούλιο να τροποποιεί τις προτάσεις του δημάρχου ή να περνούν οι αντιπροτάσεις της αντιπολίτευσης. 

Βέβαια κάτω από την πίεση της επίλυσης προβλημάτων και στον τομέα των έργων και στο τομέα της καθημερινότητας, στο τέλος, όλες οι πλευρές θα υποχρεωθούν σε ευκαιριακές συγκλίσεις, γιατί η αντίδραση των δημοτών θα είναι έντονη και δεν θα αφήσει πολλά περιθώρια για ανούσια πολιτικά παιχνίδια.

Ενδεχόμενη λύση, στα όσα δύσκολα αναφέρθηκαν, μπορεί να υπάρξει κατά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Αναφερόμαστε στις συμπράξεις που μπορούν να υπάρξουν μεταξύ της τρίτης ή και της τέταρτης παράταξης (αν υπάρξει τέταρτη) με τις δύο πρώτες που θα διεκδικήσουν το δημαρχιακό θώκο. 

Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε μετεκλογικές συνεργασίες και δεσμεύσεις, που το πιθανότερο είναι να εξασφαλίσουν στο δήμαρχο την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Όλα αυτά τα ενδεχόμενα (και άλλα), που θα προκύψουν μετά τις δημοτικές εκλογές, είναι χρήσιμο να τα γνωρίζουν όσοι ανυποψίαστοι προετοιμάζονται να διεκδικήσουν τη δημοτική αρχή,  επειδή, ως συνήθως βλέπουν το χαρτί περιτυλίγματος και όχι το περιεχόμενο.   Ας προσέξουν γιατί, ότι λάμπει, δεν είναι πάντοτε χρυσός.

Υ.Γ. Πρωτοκλασάτοι δημοτικοί σύμβουλοι του Δημάρχου διαχώρισαν τη θέση τους ή υπέβαλαν παραίτηση, επικαλούμενοι οι περισσότεροι αδυναμία συνεννόησης μαζί του. Εάν είναι αληθείς οι ισχυρισμοί τους, τότε προκύπτει σοβαρό πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του δήμου σε περίπτωση επανεκλογής του.

Κορονοϊός και Πάρος: Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Εάν υπάρξει σοβαρό περιστατικό πνευμονίας, ύποπτο κορονοϊού, με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί στο νησί; Ο γιατρός που θα επισκεφθε...