Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Το ζητούμενο για τους ψηφοφόρους είναι η Πάρος και το μέλλον της



Φτάσαμε αισίως στην τελευταία εβδομάδα των δημοτικών εκλογών και στην Πάρο της πολιτικής παραδοξότητας, η αναμέτρηση θα γίνει με διαφορετικούς όρους, από αυτούς του παρελθόντος.
Οι συνήθεις αντιπαραθέσεις με τους  τέσσερεις  μονομάχους επί σκηνής περιορίστηκαν ανάμεσα σε δύο.

Πολιτική ένδεια; Μπορεί.

Ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπόρεσε να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο και το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ ομοίως.

Η Ν.Δ.  του κ. Κωβαίου δεν συνάντησε ιδιαίτερη δυσκολία στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου της, μόνο που αυτό δεν έχει την πολυσυλλεκτικότητα που είχε άλλοτε και εμείς θα προσθέσουμε ούτε και την ποιότητα, με κάποιες εξαιρέσεις.

Απώλεσε σημαντικά στελέχη, που στις προηγούμενες εκλογές είχαν χτυπήσει πρωτιά σε σταυρούς και η αναπλήρωσή τους θυμίζει μάλλον …αναπληρωματικούς.

Από την άλλη, η κομματική οργάνωση του ΚΚΕ, βρέθηκε να κολυμπάει στα βαθειά, αντιμετωπίζοντας πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Ένας αξιόλογος κόσμος, προερχόμενος από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στελεχώνει το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης και την υποχρεώνει να αντιμετωπίσει μια πραγματικότητα  που δεν θυμίζει σε τίποτε άλλες προηγούμενες αναμετρήσεις.

Ο Μάρκος Κωβαίος, που πίστευε μέχρι πρότινος ότι την εκλογή την είχε στην τσέπη και μάλιστα με μεγάλο ποσοστό, μοιάζει να έχει αιφνιδιαστεί και ο Κώστας Ροκονίδας που πριν από μερικούς μήνες δεν περίμενε τέτοια εξέλιξη, προετοιμάζεται ψυχολογικά για να αναλάβει τις τύχες του Δήμου.

Ο δημοκρατικός κόσμος της Πάρου, ελλείψει τρίτου ψηφοδελτίου συσπειρώθηκε γύρω από το πρόσωπό του με ελάχιστες απώλειες, που όμως αναπληρώθηκαν από πολλαπλάσιες δυνάμεις νεοδημοκρατών, που δηλώνουν ανοιχτά, ότι στις περιφερειακές και τις ευρωβουλευτικές εκλογές θα ψηφίσουν το κόμμα τους, αλλά στις δημοτικές θα προτιμήσουν τον Κώστα Ροκονίδα.

Και όσοι από την παράταξη του Μάρκου Κωβαίου γνωρίζουν το αδέσμευτο πνεύμα του παριανού νεοδημοκράτη (και εμείς το γνωρίζουμε αρκετά καλά) ήδη έχουν αρχίσει να ανησυχούν.

Το ισχυρό προεκλογικό χαρτί του Μάρκου Κωβαίου (έτσι τουλάχιστον ο ίδιος νομίζει) που θα χρησιμοποιήσει στην κεντρική του ομιλία στην Παροικιά είναι ο αντικομμουνισμός.

Προβλέπουμε ότι θα διαβάσει δηλώσεις του Κώστα Ροκονίδα, αποσπάσματα από τα έντυπα της Λαϊκής Συσπείρωσης και ότι άλλο του είναι χρήσιμο για να τρομοκρατήσει τον κόσμο.

Όμως οι εποχές έχουν αλλάξει και η εκτίμησή μας είναι ότι θα επηρεαστούν ελάχιστοι.

Ήδη τα στελέχη της παράταξής του, το θέμα  το έχουν εξαντλήσει και η δική μας διαπίστωση είναι ότι το εκλογικό σώμα ελάχιστα ενδιαφέρεται για το τι πιστεύει ο Κώστας Ροκονίδας. Αλλά και η δική του τάση σε πολιτικές επαναλήψεις γενικότερου ενδιαφέροντος  ελάχιστους επίσης  ενδιαφέρουν.

Το ζητούμενο για τους ψηφοφόρους είναι η Πάρος και το μέλλον της. Και εκεί φαίνεται να χάνει ο Μάρκος Κωβαίος και να κερδίζει ο Κώστας Ροκονίδας.

Ο Μάρκος Κωβαίος κουβαλάει μαζί του τη φθορά μιας πενταετίας με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, την εγκατάλειψη της Παροικιάς και της Νάουσας και το μόνο που έχει να επιδείξει  είναι το έργο που αφήνει , που οι δημότες όμως το έχουν ήδη αξιολογήσει και το θεωρούν λίγο.

Από την άλλη ο κόσμος θέλει να δοκιμάσει και τον Κώστα Ροκονίδα με το αξιόλογο ψηφοδέλτιό του. Οι προσδοκίες στο πρόσωπό του είναι μεγάλες , όπως μεγάλα είναι και τα συσσωρευμένα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Συμβούλους ικανούς που μπορούν να στελεχώσουν τα νομικά πρόσωπα του Δήμου και άλλες κρίσιμες θέσεις διαθέτει, θα λέγαμε μάλιστα ότι πλεονάζουν.

Και δεν του λείπουν οι οργανωτικές ικανότητες και η σχετική εμπειρία. Θα λέγαμε μάλιστα ότι τα μετεκλογικά του εφόδια , εάν εκλεγεί δήμαρχος, είναι κατά πολύ περισσότερα από αυτά που διαθέτει ο Μάρκος Κωβαίος.

Η κάλπη όμως είναι κάλπη. Και παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις, ότι τις εκλογές τις κερδίζει ο Κώστας Ροκονίδας, οι τελευταίες μέρες είναι κρίσιμες και απαιτούν μεγάλη προσοχή.  

Κορονοϊός και Πάρος: Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Εάν υπάρξει σοβαρό περιστατικό πνευμονίας, ύποπτο κορονοϊού, με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί στο νησί; Ο γιατρός που θα επισκεφθε...